2 bra brädspel i mars 2018

av | mars 8, 2018

Visst är de klassiska brädspel man känner till; som Monopol, Chess, Risk och Slagskepp fortfarande jättekul. Men antalet nya bra spel som dykt upp på senare tid, har exploderat under de senaste åren, då designers drömmer upp rymdupplevelser, däckbyggnads-sagor och zombie-spel. Här nedan kommer två riktiga höjdare!

Spirit Island

Spirit Island kan vara en spirituell uppföljae till ”The Settlers of Catan” . Istället för att kolonisera en nyfunnen landmassa; har du hand om öns skyddsänglar. Du kommer att samla den inhemska befolkningen, distribuera dina elementära krafter och samarbeta för att skrämma, köra bort och på annat sätt förinta de invaderande bosättarna utanför ditt heliga land.

Lagom svårt

Underbart komplicerat men inte alltför klurigt, är Spirit Island är det bästa kooperativa spelet på länge (ja, ännu bättre än Pandemic ). Som ande kommer du att spendera dina rundor som påverkar spelbrädet, lär dig nya krafter och väljer vilka besvärjelser som ska användas. Under tiden automatiserar man bosättarna, vilka utforskar, hittar nya  ställen att leva på och försöker få sina liv att gå runt.

Spelet innehåller dussintals sätt att ändra svårighetsgraden, men även för de enklaste lägena krävs en nästan övernaturlig (på ett bra sätt), intelligens; ditt lag behöver veta vilka strider som ska kämpa och för att upptäcka det bästa sättet att samarbeta för maximal skräck eller skada.

Sagrada

I Sagrada konkurrerar du och upp till tre vänner med designa och tillverka historiskt underbara och vackra glasmålningar.

De grundläggande mekanismerna bakom Sagrada är eleganta i sin enkelhet. Varje runda tar spelare en handfull av mångfärgade 6-sidiga matriser från en påse och rullar dem. Därefter turas spelarna om att sätta på och placera färgat glas på ett personligt 4×5 rutnät av ”fönster”. Se till att följa spelets enkla placeringsregler: Tärningar av samma färg eller nummer får aldrig röra vid varandra. När ditt fönster fylls upp; kan dessa begränsningar bli helt förödande – så framförhållning är ett måste.

Ovanligt och kul enspelarläge i detta brädspel

Bäst av allt är Sagrada ett av de extremt få brädspelen spelen med ett singelspelarläge (en alltmer populär funktion som implementeras av brädspelsdesigners); vilket faktiskt är värt din tid. Visuellt tilltalande och oändligt återspelningsbart – kan Sagrada mycket väl vara ett av de bästa pusselspelen just nu!