Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är ett av de mest klassiska akademiska brädspelen som finns. Vi har alla varit i kontakt med detta sällskapsspel vid flertalet tillfällen och många av oss har förmodligen detta spel som en av våra absoluta favoriter. Trivial Pursuit har funnits sedan 1982 då den första utgåvan gavs ut, uppfunnet av Chris Haney, Jon Haney och Scott Abbott från Canada.

Trivial Pursuit – Brädspelet

academic board game trivial pursuitDetta spel går att spela såväl singel som i lag och går ut på att spelarna skall ta sig runt en spelplan och svara på frågor från sex olika kategorier, i den klassiska utgåvan. Kategorierna är Geografi, Historia, Natur, Sport/Fritid, Underhållning samt Kultur. I vissa nyutgåvor har frågorna blivit annorlunda då det exempelvis har kommit junior-varianter samt spel med vissa inriktningar som olika filmer och dylikt. Du skall fylla upp din runda spelpjäs med se tårtbitar, en för varje enskild kategori. Det är dock inte alltid du får en tårtbit då du svarar rätt, utan du måste ta dig till de specifika fälten där en tårtbit erhålls vid rätt svar. Om du svarar rätt på ett fält där du inte får en tårtbit, får du slå tärningen igen och flytta vidare i jakten på tårtbitarna.

När du har fyllt hela din spelpjäs med 6 tårtbitar, från samtliga 6 kategorier, skall du ta dig mot mitten av spelplanen och svara på en fråga som din motspelare väljer. När du lyckas med detta vinner du spelet.

Trivial Pursuit finns alltså i mängder av utgåvor och frågorna uppdateras ständigt. Standardspelet kom i två olika versioner, ett mörkblått och ett ljusblått. Det mörkblå hade väldigt svåra frågor och det ljusblåa snäppet enklare dito. Det stora antal frågekort som medföljer har frågorna på ena sidan och svaren på andra. I vanliga fall läser den person som sitter vänster om den aktiva spelaren frågan. Då och då har spelkorten flervalsalternativ och det ryktas om att mittenalternativet är det som är rätt flest gånger!