Rhein: River Trade (Recension)

av | juli 17, 2017

Rhein: River Trade är ett ”pick up and deliver”- spel för 2-5 spelare som tar cirka 120 minuter. Spelet fungerar bäst med 5 spelare runt bordet.

Spelöversikt:

Rhein: River Trade är verkligen FedEx: Spelet. Spelare tar rollen som olika rederier som syftar till att uppfylla kontrakt som kräver en viss mängd varor som ska levereras till platser utanför Basel, Tyskland inom en viss tid. Spelaren som hanterar denna uppgift bäst och under kortast tid – vinner.

Rhein: River Trade

Bra:
• Intressanta val är det kommer till att hantera kostnader
• Toppen illustrationer på spelkorten

Dåligt:
• Låg spelarsamverkan
• Dåligt spelflöde
• Segerpositioner som är svåra att beräkna
• Tvetydiga regler

Spelkomponenter i Rhein: River Trade:

Att Rhein: River Trade har ett mycket vackert illustrerat spelbräde är det första som spelarna kommer att märka när de öppnar lådan. Dessutom visas noggrant formade tåg-, båt- och plan-miniatyrer, som fungerar fantastiskt mot den snygga bakgrunden av spelbrädet. Andra komponenter är ganska vanliga med träbitar som representerar behållare som ska levereras.

Reglerna, även om de är enkla och försöker vara omfattande, så är reglerna ibland väldigt tvetydiga. De är i allmänhet bra och övergripande, men det är svårt att hitta några svar ibland.

Så spelar man

Beroende på antalet spelare, är spelet över på endast ett antal rundor. Varje runda har faser där spelarna antingen kommer att fatta beslut eller helt enkelt utföra olika åtgärder. Faserna beskrivs nedan.

Ta order – Spelare tar orderkort från en korthög.
Lastvaror – Spelarna betalar för att placera kuber på transporter som de vill använda för att leverera varorna till en viss stad.
Reservtransporter Stopp – Till en kostnad beräknas transporten stoppa vid vissa städer.
Flytta och lossa transporter – I en viss ordning flyttar transporterna. Varor som levereras av en transport kan laddas om på en annan transport.
Uppfyllda beställningar – Om det finns tillräckligt med spelarens kuber i en stad för att uppfylla ett kontrakt, tar spelaren emot kontraktets utbetalning och tar bort kuberna.
Slut på rundan (återställning) – Återstående transporter utan nya destinationer återställs.

Efter lämplig serie av rundor vinner spelaren med det största kapitalet (pengar som spåras som segerpoäng).

Spelare som letar efter ett tätt, spänt spel med höga insatser leverans och stora tävlingsmoment om olika kontrakt, bör leta efter ett annat spel. Rhein: River Trade fungerar. Det går genom faser som förväntade av ett spel av den här typen. Det är bara inte speciellt kul i längden.